Brasschaat Polygoon

U wenst een bezoek te brengen!

Wel dat kan. Gezien er jaarlijks 5000 bezoekers zich aanmelden en we met vrijwilligers werken, zijn er enkele spelregels opgesteld. Dit maakt het mogelijk om iedereen die dit wenst, Gunfire te bezoeken. Onze folder vind je hier

Naargelang je in groep (vanaf 10 pers) of je maar met enkelen komt, zijn er andere mogenlijkheden. De algemene werkwijze is steeds dezelfde, eerst een e-mail naar janssens.jos@telenet.be sturen of hem op zijn nummer 0473 446 447 bellen.

Naargelang je in groep, individueel of in schoolverband komt, zijn er andere richtlijnen. Door op een van de onderstaande knoppen te drukken, kan je ze raadplegen.

Als je alleen of met enkelen komt, kan je bij ons terecht op dinsdag en donderdag (13u00-15u00). We sluiten rond 15u30. Op dat moment zijn de meeste vrijwilligers aanwezig. Je belt naar het nummer 0473 446 447 om toegang te krijgen via de Licht Vliegwezenlaan (voormalige Bondgenotenlaan) die ligt in het verlengde van de Ploegsebaan. Voor dit bezoek vragen we 4 euro.

Gezien je een verplaatsing moet doen van meer dan 2 km, kom je best met de fiets of met de auto. Er is geen algemeen vervoer tussen de Bredabaan en het vliegveld van Brasschaat.

Omdat Gunfire met vrijwilligers werkt, vragen wij om op voorhand een seintje te geven aan (janssens.jos@telenet.be). Je kan me ook bellen op 0473 446 447.

Dit is nodig omdat we niet zitten te wachten op bezoekers, maar onderwijl bezig zijn met andere projecten of verplichtingen.

Als je in groep komt, met minimum 10 personen, kan dit elke dag van de week behalve op feestdagen. Dit laatste is nu eenmaal zo omdat op bepaalde feestdagen de vrijwilligers gevraagd worden om deel te nemen aan andere activiteiten die aan het museum verbonden zijn.

Omdat Gunfire met vrijwilligers werkt, vragen wij voor een bezoek in groep, een maand op voorhand de aanvraag aan ons te richten (janssens.jos@telenet.be).Dit is nodig om dubbele boekingen te vermijden.

De prijs voor dit bezoek bedraagt 4 euro per persoon.

Je betaalt steeds voor 10 personen. In principe betalen kinderen (jonger dan 13 jaar) niet (het zijn meestal Chinese vrijwilligers) alhoewel zij zeker aan hun trekken komen. Normaal rekenen we enkel het aantal bezoekers aan (met een minimum van 10 personen). Het betalen kan ter plekke of per overschrijving (deze laatste geniet onze voorkeur).

Een bezoek met een groep is steeds met een gids. Er wordt een gids per 30 personen voorzien. 30 personen is wel het maximum voor een gids. Dit moet besproken worden omdat de gidsen niet altijd aanwezig kunnen zijn, en bij grote groepen vraagt dit meerdere gidsen.
Buiten het boeken van het bezoek wordt er geen bijkomende lijsten meer gevraagd. Dit kan echter aangepast worden aan de veiligheidsgraad die op dat moment wordt opgelegd.

De toegang van het museum verloopt niet meer via het militair kwartier, gezien de huidige veiligheidssituatie. De toegang wordt nu gegeven via de poort aan de Bondgenotenlaan (nu Licht Vliegwezenlaan genoemd. Je rijdt via de Ploegsebaan naar het vliegveld van Brasschaat en 150m voor het vliegveld begint ligt de toegangspoort van Gunfire.

Scholen of jeugdbewegingen krijgen een bijzonder tarief. Gezien dit steeds een gegidst bezoek is, wordt een kleinere vergoeding gevraagd (normaal 2 euro per persoon). Voor de aanwezige begeleiders wordt niets aangerekend. Ze staan mee in voor de begeleiding van de kinderen.

Omdat Gunfire met vrijwilligers werkt, vragen wij voor een bezoek in groep, een maand op voorhand de aanvraag aan ons te richten (janssens.jos@telenet.be)

Dit is nodig om dubbele boekingen te vermijden.

Alle afwijkingen zijn onderhandelbaar, maar ze moeten mogelijk blijven. (Een week telt maar 7 dagen, een een dag duurt spijtig genoeg maar 24 uur.)

En wat mag dat kosten?

Een individueel bezoek op dinsdag of op donderdag: 4 euro.

Een bezoek in groep: 4 euro per persoon (met een minimum van 40 euro). Voor de eerder gemaakte afspraken telt de prijs van 2015.

Scholen of jeugdbewegingen: 2 euro per persoon.

Deze prijzen kunnen wijzigen in de toekomst. Echter eenmaal het bezoek vastligt, wordt aan de afgesproken prijs niets meer gewijzigd.

Wat kan je allemaal bekijken.

De collectie is vrij omvangrijk en een bezoek volstaat niet om alles te zien. Momenteel is alles uitgestald in verschillende zalen die niet altijd op dezelfde tijd toegankelijk zijn. Indien niet alles gezien hebt dan tijdens het bezoek, dan staat het je vrij om nog eens langs te komen.

 1. De artillerieloods I26(minimum 1u15)
 2. De luchtdoelartillerieloods I21(minimum 45min)
 3. Het uniformen gedeelte (20 min)
 4. De historische zaal van het lichte vliegwezen (15 min)

De artillerieloods en de luchtdoelartillerieloods zijn 7 op 7 dagen bezoekbaar voor groepen(behalve op wettelijke feestdagen). Het museum op individuele basis bezoeken kan enkel op dinsdag en donderdag tussen 13u en 15u. Als je Gunfire bezoekt, dan zijn het deze loodsen die opengesteld zijn voor het publiek. Hiervoor werd door de directie van het Koninklijk Legermuseum ook de toestemming gegeven.
Voor een bezoek in groep wordt steeds een gids voorzien.

Indien er een interesse is in andere militaire voertuigen zijn is dit bespreekbaar. Gezien de opstelling en de eigenheid van sommige collectiestukkken, is toegang tot deze loodsen slechts geldig toegankelijk na toestemming van de depotComd en indien er gidsen beschikbaar zijn.

Toegang tot Gunfire.

De toegang tot Gunfire gebeurt nu via de Licht Vliegwezenlaan nr 3, tenzij anders meegedeeld.
Om naar Gunfire te rijden, rijd je langs langs de Bredabaan tot aan het kruispunt van de Bredabaan met de Pauwenslei/Gyotdreef-Ploegsebaan.

U neemt de Ploegsebaan en rijdt deze teneinde tot je via de Licht Vliegwezenlaan (de voormalige Bondgenotenlaan) aan het vliegveld komt. Er is parkeerplaats voorzien op de site van Gunfire voor de loods van de Artillerie. Voor de mindervaliden die naar Gunfire komen, is er parking voorzien voor de artillerieloods.

Er wordt een parking voor de mindervaliden voorbehouden voor de loods van de luchtdoelartillerie.

Indien u Gunfire andere dagen wenst te bezoeken kan dit. U volgt dan deze link.

Open Monumentendag 11 september 2016.

Op 'Open Monumentendag', zondag 11 september, zal Gunfire open zijn voor het grote publiek. Geniet van het vliegveld van Brasschaat, opgericht in 1911, de oude paarden stallen van 1922, en de kazerne Noord (nu Peron Noord). Deze activiteit wordt ondersteunt door de directie van het Koninklijk Legermuseum en de gemeente Brasschaat. Er wordt geen inkomgeld gevraagd omdat er geen gegidst bezoek wordt georganiseerd. Alle voorziene loodsen zullen te bezichtigen zijn. Het militair deel van het kwartier is afgesloten van de site Gunfire, waardoor het Koninginnentheater niet toegankelijk is.

Gunfire zal open zijn van 10u tot 17u. De artillerieloods I26, eveneens de luchtdoelartillerieloods I21 met zijn collectie uniformen en zijn hoekje over het lichte vliegwezen, de loods zware voertuigen I27 zijn open te bezichtigen.

De ingang zal langs de Licht Vliegwezenlaan (voormalige Bondgenotenlei) ter hoogte van de weg naar de de AĆ«roclub van Brasschaat zijn. De poort aan het vliegveld zal eveneens geopend worden voor de fietsers en voetgangers.

Enkele reenacting groepen zullen actief zijn (Politiemuseum, M7 (Priest), GMC zal rondleiden, Pl Maint (NL)). Verschillende vzw's zullen actief zijn en hun steuntje bijdragen: NVVS (uniformen), Historical galery (Lichte Vliegwezen) en het tankmuseum.

Er is parkeerplaats voor de auto in site voorzien. Er zullen parkeergidsen zijn om de auto's op hun plaats te begeleiden. Normaal is de bistro in Peron Noord open en de AĆ«roclub kan bezocht worden.

Voor de fietsers is er geen probleem omdat zij eveneens langs de crashpoort toegang krijgen tot de site. Er is een fietsenparking voorzien, telkenmale aan de openstaande poorten. Er wordt geen parking toegestaan langs de Licht Vliegwezenlaan.

Telefoonlijst en contactgegevens

 1. Gunfire: museum en depot
  1. Contact voor de bezoekers
   • Beheerder: Janssens Jos
   • Tf is nog steeds niet geactiveerd.
   • Het nieuwe tf-Nr moet nog geactiveerd worden.
   • GSM: 0473.44.64.47 (bij voorkeur)
   • e-mail: janssens.jos@telenet.be
  2. Adresgegevens
   • Gunfire
   • Kwartier WEST, zone Noord
   • Licht Vliegwezenlaan 3
   • 2930 Brasschaat
 2. Bataljon Artillerie
  1.  
  2. Adres van het Bataljon Artillerie
   • Bataljon Artillerie
   • Kwartier West
   • Kapellei
   • 2930 Brasschaat
   • Tf: 02/44.21.698 (secretariaat)
   • E-mail: www.bataljonartillerie.be
  3. Information Public Relation
   • Tf: 02/44.21.762 - 02/44.21.698
   • E-mail: BnAie-Comdo-IPR@mil.be
  4. Horeca Bataljon Artillerie
   • Horeca manager
   • Tf: 02/44.21.664
   • Fax: 02/44.39.141
  5. Wachtlokaal
   • Hoofd bewaking: Tf: 02/44.21.662
   • Wachtdienst: Tf: 02/44.21.661

Documenten

Wat je hier niet meer gaat vinden zijn type brieven die aan een overheid gericht zijn. We hebben dit in het verleden gedaan omdat er mensen waren die er problemen mee hadden. Maar nadat dit herleid werd tot met de hand slecht ingevulde plakbrieven, heb ik dit moeten weglaten.

Wat je hier wel vindt zijn de normale documenten die je reeds tegen bent gekomen.

1. De toegangslijst die ingevuld wordt om toegang te krijgen tot het kwartier zodat je je op het moment van aankomst, je niet moet nogmaals alles gegevens afgeven aan het wachtpersoneel. Is nu niet meer van toepassing.

1. Onze folder waarin je alles nog eens terug vindt.


Tekst 7

Tekst 8

Tekst 9

Tekst 10

Tekst 11

Tekst 12
Gunfire bezoeken

Kostprijs.

Bezienswaardigheden.

Toegang tot Gunfire (kaartje)

Wanneer vrije toegang?

Contactgegevens.

tekst6

tekst7

tekst8

tekst9

tekst10

tekst11

tekst12

Bijgewerkt op 6 juli 2016.